Viettäessäni pääsiäisen tienoota Ranskassa selasin keskiviikkoiltana hotellihuoneessa tv-kanavia illallisen jälkeen. M6-kanavalta pamahti tuttu tunnusmusiikki soimaan: idolin metsästys oli sielläkin käynnissä. Idols-formaattia noudattava kisa on Ranskassa nimeltään Nouvelle Star eli "uusi tähti". Musiikkiohjelman seuraaminen on siitä hyvää ajanvietettä, että ei haittaa vaikka kaikkea ei kuulemastaan ymmärrä. Siispä päätin katsoa ohjelmaa ainakin jonkin aikaa.

Tässä 4. huhtikuuta pidetyssä ensimmäisessä finaalissa esiintyi 15 laulajaa. Tyylikkäät ja esiintymisvalmiit kilpailijat tulkitsivat lähinnä ranskalaisia hittejä, mutta muutama oli rohjennut valita englanninkielisen kappaleen esitettäväkseen.

Kun 24-vuotias Julien astui värivaloissa kimmeltävälle lavalle ja ensimmäiset tahdit soivat, loksahti leukani hivenen auki ja sitten alkoi naurattaa. Miehen rohkea biisivalinta oli Madonnan Like a Virgin - eikä siinä vielä kaikki - jazz-sovituksena! Julienin englannin ääntämys oli vähän sinne päin, mutta tämä kurittomat otsahiuksensa pinnillä sivuun kiinnittänyt kaveri tulkitsi Madonnaa hervottomasti punk-jazz-tyyliin. Olin aivan myyty. Samoin Baltardin salin suuri studioyleisö sekä tuomaristo, joista kaksi nousi aplodeeraamaan seisoviltaan Julienin esitykselle.

Julien tuntui jonkinlaiselta sukulaissielulta Suomen Idols-kisan Kristianille ja omaperäiselle Lapin kesä -vedolle. Mutta jotenkin tuntui, että hänessä on paljon enemmän.

Lähetyksen muista Nouvelle Star-kisaajista jäivät mieleen lähinnä mahtavaääninen kaunotar Gaétane (KT Tunstall, Black horse and the cherry tree) sekä Raphaëlle, joka lauloi aivan upeasti Beatlesin Yesterday'n. Ranskan kisan taso on kova.

Kotimaahan palattuani googlasin Julienin löytääkseni sekä hänen 4.4. jälkeiset Nouvelle Starin esityksensä. Samalla paljastui, että Julien ei ole pelkkä laulaja. Hän on mukana myös biisintekijänä kahdessa eri bändissä: The Jean D'Ormesson Disco Suicide sekä Dig Up Elvis. Kuka ihmeen Jean D'Ormesson? Hän on edelleen aktiivinen 82-vuotias kirjailija ja Ranskan akatemian jäsen...

Idolikisan alkukarsinnoista Julien ei ollut päästä jatkoon, koska hän oli valmistellut karsintaan esityksen ukulelen kanssa. Tuomaristo sanoi että ilman säestystä kiitos, tai jos ei tule, niin se oli sitten siinä. Julien poistui myrtyneenä ukuleleineen, mutta kisan juontaja-tsemppaaja sai puhuttua Julienin yrittämään vielä uudestaan toisella kappaleella ilman suosikki-instrumenttiaan. Tällä kertaa tuomarit kuuntelivat laulun ja päästivät hänet sittenkin jatkoon. Seuraavassa karsinnoissa Julienin  A la faveur de l'automne -esitys toi jo kyyneleet tuomariston naispuolisen jäsenen silmiin.

Esittämänsä Like a Virgin-biisin jazz-sovituksen Julien oli löytänyt suosikkinsa Las Vegas-tyyliä suosivan amerikkalaisen Richard Cheesen levytyksistä, joita tämä kauppaa nettisivuillaan.

Nyt seuraan Nouvelle Star-kisaa YouTuben välityksellä ja jännitän, mitä Julien esittää seuraavaksi. Toissa viikolla Julien lauloi karheasti Christophen alkuperäishitin Les mots bleus -balladin, mutta 18.4. Julien kävi (juontaja totesi: "omalla tavallaan") käsiksi oman idolinsa Elviksen Heartbreak Hoteliin.  Julienin 'eartbreak 'otel soi tällä kertaa bluesina. Hupaisaa kyllä tämä Elvis-veto noteerattiin jopa amerikkalaisessa perezhilton.com -julkkisjuorublogissa, jossa kappaletta luonnehdittiin somasti biisin teurastamiseksi ja samalla huokailtiin Julienin karismaa. Like a Virgin-kappaleesta perezhilton.com totesi aiemmin, että Julienia on hauska katsoa koska hän on niin surkea! Jaahas!

Ranskan idolitähteyttä tavoittelee tällä hetkellä vielä yhdeksän kandidaattia. Minä taidan toivoa, että persoonallinen, hassu ja tyylistään kiinni pitävä Julien tulisi toiseksi.