Totuutta ja valhetta, Jyväskylän kaupunginteatteri 11.5. klo 19.
Kaupunginteatterilla vieraili Martti Suosalon nimellä markkinoitu kahden esiintyjäpoppoon yhdistelmä. Iltapäivä- ja iltakeikka äitienpäivän ratoksi, lyömättömään hintaan eli 30 euroa per piletti. Ei ihan erikoistarjous.

En ollut hoksannut varatessani kysyä lippujen hintaa, siksi epäröinti tulvahti mieleeni, kun liput lunastin. Olisi pitänyt pysäyttää lompakkokäsi siihen paikkaan.

Muistin kuitenkin Suosalon ja kumppaneiden loistavan Brel-keikan Tampereella muutama vuosi sitten ja olin toiveikas, että hieno kokemus toistuisi. Osa yleisöstä tuntui nauttivan aidosti esityksistä Jyväskylässäkin, mutta ikävä kyllä minä en kuulunut näihin onnekkaisiin.

Tunnustan, että Vladimir Vysotskin musiikki ei ollut minulle tuttua (Ystävän laulua en ollut tiennyt hänen kappaleekseen), joten en tiennyt, mitä konsertin alkupuoliskolta odottaa. Viehätyin Suosalon tulkitsemasta Juorulaulusta (mikä lie oikea nimi?) ja loppupuolen Vainajasta, mutta muuten...Huomasin, että nämä venäläiset laulut eivät ole minua varten, vaikka tekstit hyviä ovatkin. Anteeksi, Vysotski-fanit.

Entä toisiko jälkipuolisko pilettirahalle vastinetta? Vai oliko kokonaisuuden nimi Totuutta ja valhetta liian enteellinen?

Kontrabasso, rummut, kitara ja solisti: Brel-osuus. Tegelmanilta kitaristi näytti ja Tegelman se oli. Yhdistelmä Brel-Tegelman oli minulle liikaa. Mahtavaa, että Pekka Tegelman ja Martti Suosalo ovat kääntäneet Breliä kymmenen vuotta. Mutta sovitukset olivat minun korviini kaukana Brelistä. Useammankin kappaleen kohdalla sain miettiä tovin, että tunnistin Tegelmanin takaa alkuperäisen biisin. Kun kitara soi ja soinnut näppäillään taas kerran auki ja poikki ja vouvou, ei itkeä saa, mutta sieppasi. Kun tegelmonisoituihin biiseihin lisättiin vielä Suosalon ylinäytelmällinen tulkinta, sieppasi vielä enemmän. Liekö Martti S:llä ollut äänensä kanssa pahempiakin ongelmia, mutta hänen laulunsa olisi ollut minusta niin paljon parempaa tulkittuna lauluna eikä hahmojen äänten tekemisenä. Tuli Breliä ikävä. Ja Suosaloa useamman vuoden takaa.

Valot olivat hyvät. Kiitos niistä.