Mari Jungstedt, Meren hiljaisuudessa. Otava 2007. Ruotsinkielinen alkuteos 2004 I denna still natt, suomentanut Leena Peltomaa.

Gotlannissa tapahtuu; alkoholisoitunut, raveissa ison summan voittanut valokuvaaja "Salama" murhataan, 14-vuotias tummaihoinen Fanny-tyttö joutuu aikuisen miehen lähentelyn kohteeksi ja viimein katoaa. Rikoskomisario Anders Knutas ratkoo juttuja, joista kiinnostuu myös television Tukholman aluetoimituksen Gotlanti-vastaava Johan. Johanilla on menossa rakkausjuttu naimisissa olevan Emman kanssa, jota hän painostaa jättämään miehensä.

"Salaman" elämää keritään auki henkirikoksen motiivin löytämiseksi, Fannyn elämää puolestaan avataan hänen kokemustensa kautta. Rikosromaanin perustarina etenee hyvin, mutta tv-toimittaja Johanin ja hänen rakastettunsa Emman sivujuoni tuntuu tarpeettomalta täytteeltä. Jungstedt olisi voinut keskittyä enemmän olennaisiin henkilöihin - mutta toisaalta, ehkä tämä romaani on osa sarjaa, jossa myös Emma sukeltaa aika ajoin esiin ja saa keskeisemmän sijan?

Sujuva mutta ei ihan täysosumadekkari, jossa mukana pedofilia syvempänä teemana. Anna Janssonin dekkarit Gotlannista vievät toistaiseksi voiton Jungstedtista.