Jane Green, Kirjaflirttiä. Karisto 2008. Alkuteos Bookends (2000), suomentanut Auli Hurme-Keränen.

Huolimatta suorastaan järkyttävästä kansikuvasta (luonnottomassa asennossa pöydän kulmalla istuva, pikkusormi pystyssä ja sääri ojossa muka-lukeva sihteerikarikatyyri - ei mitään yhtymäkohtaa kirjaan!) nappasin tämän kirjastosta kyytiin viihdeosastoksi.  Kirjaflirttiä -nimikin jo kertoo, että kyseessä on kevyempi opus, vaikka mukana tarinassa on, öh, trendikkään tuntuisesti niinkin vakava aihe kuin AIDS. Originaalinimi soitti kyllä ensin päässä Simon & Garfunkelin biisiä (time it was and what a time it was/a time of innocence, a time of confidences/long a go it must be, i have a photograph/preserve your memories, they're all that's left you) jolla on sentään viite stoorin alkuun.

Lontoolaiseen ystäväjoukkoon kuuluu sekä naisia että miehiä. Tarina kietoutuu alussa tiiviisti ystävysten nuoruuteen ja Portian ympärille, sitten kadottaa tämän henkilön pitkäksi aikaa. Päähenkilö on kuitenkin Cath, joka siirtyy mainostoimistosta toteuttamaan kirjakauppa-kahvilaunelmaansa Lucy-ystävättären kanssa. Kiinteistövälittäjä James saa Cathilta valitettavan vähän huomiota, kun Cath hoitaa niin käynnistyviä bisneksiä kuin selvittelee Si-ystävän asioita. Lucy ja hänen miehensä Josh setvivät omaa suhdettaan. Stoorin alussa ystäväjoukkoon kuuluvaksi mainittu Eddie tipahtaa kylmästi pois tarinasta, samoin hetken vierailija Elizabeth.

Rakastumista, uskottomuutta, anteeksiantoa ja sairauden kohtaamista on tässä romaanissa, jonka yllä silti hehkuu CHICK LIT neonvärillä. Green jotenkin yrittää olla vakava samalla kun ei yritä. Se jokin puuttuu muutenkin. Hohhoijaa. Ikävä kyllä kääntäjäkään ei ollut tainnut innostua tästä; jokin tökki käännöksessä tai kielessä. Ajantappo-opus kovissa kansissa.