Michka Assayas, Bono on Bono. Conversations with Michka Assayas (2005). Hodder.

Michka Assayas on ranskalainen journalisti ja kirjailija, joka tutustui Bonoon jo vuonna 1980 haastatellessaan tätä ja koko U2-bändiä Lontoossa jo vuonna 1980. Assayas on saanut Bonon avautumaan mietittyjen kysymystensä avulla varsin monesta asiasta.

U2 on ollut oma suosikkini noin vuodesta 1983, niinpä oli enemmän kuin kiintoisaa syventyä Bonon mietteisiin elämästä. Odotuksissani oli vähän niin kuin life, universe and everything.

Viime vuosina Bono on ollut julkisuudessa ahkerasti muutoinkin kuin musiikkityönsä kautta. Hyväntekeväisyysprojektit ovat tosin jopa hiertäneet bändityöskentelyä, mutta onneksi U2 on edelleen kasassa; uusi levy on tulossa viimein 2009. Kunhan Ranskan levytyssessiot nyt saadaan onnelliseen päätökseen.

Bono uskaltaa olla oma itsensä. Hän uskoo Jumalaan ja elämään ja siihen, että jokainen voi tehdä oman osansa maailman hyväksi. Myös rocktähti, muutkin kuin pyhä Bob (Geldof).  Bono myöntää myös, että välillä meno tähtenä nousi hattuun, mutta hän vaikuttaa toipuneen siitä kohtuullisesti.

Ollapa tuollainen itsetunto; lahjakkuutensa puolesta Bono on niin kova luu, että en moisesta tohtisi edes haaveilla.

Assayas yrittää grillata Bonoa hengailusta poliitikkojen kanssa ja Arikasta, siitä että tämä 'unohti' Afrikan 10 vuodeksi. Mielestäni Bono selviää siitäkin irlantilaisilla puhelahjoillaan. Pahus vie, hän sentään on tehnyt jotain. Oikeasti. Laittanut itsensä likoon.

Kirja ei ole fanikirja, vaan journalistin ja ystävän kirjaama kiinnostavien keskusteluiden sarja. En vieläkään pidä Bonoa pyhimyksenä. Mutta taidan arvostaa häntä yhä enemmän kirjan luettuani. Teoksesta välittyy myös Bonon tuntema kunnioitus tapaamiaan ihmisiä kohtaan...jopa George Bushia, hmm...

Paul Hewson, Bono, muusikko, hyväntekijä, taiteilija, bisnesmies. Monta hattua, monta keskustelua. Tulen lukemaan tätä kirjaa vielä uudelleen. Mutta en voinut olla myös kohelo-henkisesti hykertelemättä, kun luin kohtauksen, jossa Bono kertoi saaneensa Desmond Tutulta siunauksen. No offense!