Alan Bennett, Epätavallinen lukija. Basam Books (2008). Alkuperäisteos The Uncommon Reader. Suomentanut Heikki Salojärvi.

Kansikuvan keltaisten kirjahyllyjen takaa vilahtaa kruunupään siluetti.

Aluksi hän ei keskustellut lukemistaan kirjoista kenenkään kanssa, kaikkein vähiten julkisuudessa, koska hän tiesi että sellainen myöhäisherännäinen intoilu, oli se muuten kuinka suotavaa tahansa, altistaisi hänet ehkä pilkanteolle. Aivan yhtä hyvin, hän ajatteli, voisi kehittää intohimoisen suhteen Jumalaan, tai daalioihin.

Ei mikään tavallinen kirjastoauton asiakas tämä kuningatar, joka eksyy ihmettelemään, mitä corgit Buckinghamin palatsin pihalla haukkuvat ja lainaa hetken mielijohteesta kirjan. Yksi lainakirja johtaa toiseen, kolmanteen, sitten kuningatar alkaa sotkeutua yhä syvemmälle kirjojen maailmaan ja kiinnostua maailmasta ja sen ihmisistä aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Keittiöapulaisesta amanuenssiksi ylennetty Norman johdattaa kuningatarta eteenpäin lukemisen polulla, kunnes asioiden on muututtava.

...kuningatar oli alkanut hoitaa velvollisuuksiaan silmin nähden haluttomasti: hän muurasi peruskiviä kyllästyneempänä, ja ne muutamat laivat, jotka hän joutui laskemaan vesille, hän lähetti ramppia alas yhtä vähin seremonioin kuin leluveneen lammelle, sillä hänellä oli aina kirja kesken.

Bennett kertoo jännittävän sadun, jonka suorastaan toivoisi olevan totta. Vaan ehkä se onkin ja maailmassa on siellä täällä elämänsä rutiineihin kyllästyneitä kuningattaria, joiden elämän kirjat ja lukeminen voivat muuttaa, peruuttamattomasti.

Hän sytytti taas valon, otti muistikirjansa ja kirjoitti: "Ihminen ei pane elämäänsä kirjoihin. Hän löytää sen niistä."

Kerta kaikkiaan viehättävä kirja!