Melissa Bank, The Wonder Spot (2005). Penguin Books.

Kirjailijan edellinen romaani oli erittäin suosittu The Girl's Guide to Hunting and Fishing.  The Wonder Spot ei myöskään ole mikään kepeän pään chick lit-opus, vaan sitä parempaa sellaista - jos Bank vielä nykyisellään siihen suostuu luokittumaan.

Sophie Applebaum, juutalaistyttö, varttuu ja menee elämässään eteenpäin vailla varsinaista suunnitelmaa ja erityisiä ambitioita, kuten moni meistä. Eihän kaikille ole selvää kuin pläkki että valitsen tämän tien, tuon työpaikan, sen miehen, istun siinä. Sophie seurustelee, on tekemisissä veljiensä ja vanhempiensa kanssa, asuu toisten hoteissa kunnes saa töitä ja voi muuttaa omaan vaatimattomaan tilapäiskämppään ja siitä toiseen Manhattanilla. Hänellä on jokunen ystävä, mutta ei ehkä perinteisiä aitoa bestistä, jolle uskoutua koko ajan ja jonka kanssa jakaa edes samat ongelmat, kuten helposti tämän tapaiselta kirjalta voisi odottaa. Sophie on seurallinen, mutta yksinäinen, vaikkei sano sitä ääneen.  Hän hakee epämääräisesti paikkaansa, välillä lähes ajelehtivan oloisesti, mutta ei kuitenkaan luovuta.

I was like everyone else. I fell into a job, and I worked at it. It didn't seem wrong to want more, but it was wrong to expect it to be delivered. (s. 289).

The Wonder Spotin sijaan olisin Raittilan jälkeen lukenut kevyempääkin, mutta tämäkin oli  ihmisen makuinen ja kokoinen kirja. Sophie Applebaum on melko tavallinen perusnainen, johon voi usein samaistua. Nainen, jolla ei mene kaikki putkeen, joka ei tiedä mitä haluaa, miesten kanssa ei meinaa mennä ihan putkeen. Tai konekirjoitus vain ei suju tarpeeksi nopeasti tai hänellä ei ole muutakaan supervahvaa taitoa, hän on käynyt väärää koulua josta kukaan ei ole kuullut, eikä vain tunnu menestyvän. Mutta ainakin hänellä on perhe, joka omalla tavallaan on tukena. Bank paljastaa tyynesti jokaisen rasittavat piirteet, jotenkin toteavasti, ei alleviivaten, ja sopivalla sarkasmilla.

Kiitos levollisesti kerrotusta tarinasta, jossa pääosassa EI ollut superihana ja huippulahjakas kaunotar, joka on vain tilapäisesti väärinkäsityksen vuoksi sivuraiteella ennen kuin Mr Right-ongelma ratkeaa. Niitä riittää.