Vicky Cristina Barcelona (2008). Ohjaus ja käsikirjoitus Woody Allen.

Allen on tehnyt elokuvan, joka on erilaisen rakkaustarinoiden tarinan oheistuotteena matkailumainos Barcelonalle. Gaudín elämäntyön lumoavat tulokset vilahtavat siellä täällä. Leffa on kuitenkin ennen kaikkea elokuva kahdesta nuoresta amerikkalaisesta naisesta, Vickystä (Rebecca Hall) ja Cristinasta (Scarlett Johansson), jotka matkustavat kesäksi Barcelonaan asumaan Vickyn sukulaisen luo. He tutustuvat espanjalaiseen taiteilijaan Juan Antonioon (Javier Bardem). Kihloissa oleva kunnollinen Vicky pitää ensin taiteilijaa röyhkeänä ja haluaa ajaa tämän pois, mutta häilyväisempi Cristina kiinnostuu miehestä välittömästi. Kumpikin naisista on kuitenkin pian miehen lumouksessa. Cristina muuttaa taiteilijan luo ja nauttii elämästä; edes hankalana pidetyn miehen ex-vaimon Maria Elenan (Penelope Cruz) yllättävä paluu miehen luo ei sekoita pakkaa, vaan rakkaussuhde sen kun laajenee.Vicky miettii ja tuskailee tahollaan, mitä tehdä - ja tylsä mutta turvallinen Doug lentää hänen luokseen, haluten mennä naimisiin Barcelonassa heti. Kuka sopii kenellekin, miksi, milloin...tai miksi ei...mitä rakkaus on ja mitä kaikkea sen vuoksi on valmis kestämään?

Blondista Scarlett Johanssonista tuli aina välillä mieleen Marilyn, mutta Penelope Cruz teki virkistävimmän roolin raivokkaana Maria Elena-exänä.

Mikä on satua? Tarinassa liikutaan ylemmän keskiluokan maailmassa, jossa voidaan keskittyä elämään ja itsensä toteuttamiseen vailla taloudellisia huolia. Vain Vickyn sukulaisrouvasta voi päätellä, että hän pysyy miehensä luona kenties rahan ja mukavuudenhalun takia.

Mikä on “aitoa”? Allen kuvaa rakkautta, ihastumisia ja ihmisten välistä vetovoimaa yleensä tarkkanäköisesti ja lempeästi. Tarinassa on kiihkeää rakkautta, viileää rakkautta, repivää rakkautta mutta myös kiintymystä, tottumusta sekä luopumisen pelkoa ja tuskaa. Tunteet vaihtelevat, eikä mikään ole yksinkertaista tai selvää. Tämä on Allenia paremmasta päästä.