Kivilaitumet (Stone Pastures), käsikirjoitus ja ohjaus: Donaugh Coleman, 65 min Euroopan ensi-ilta torstaina 22.1.2009 klo 18:45 elokuvateatteri Maximissa, osa DocPoint-festivaalia.

Ladakhinkielinen dokumentti, tekstitetty suomeksi, teki vaikutuksen. Elokuva seuraa pashminavillalla elävän paimentolaisperheen elämää vähälumisesta talvesta kesään, jolloin vuohista saatava ylellisten huivien raaka-aine myydään välittäjälle - kun siitä on ensin mm. nypitty käsin karheammat karvat pois. Villa saa hienon ominaislaatunsa kylmässä ja korkealla laidunnettaessa, joten dokumentissa seurattava perhe on kovilla. Teltta-asumus puretaan ja siirretään paikasta toiseen, kun karujen kivilaidunten eläimille tarjoava ravinto ehtyy. Perheen pienet pojat, Padma ja Kunsang, käyvät koulua tuntikausien matkan päässä olevassa kaupungissa ja joutuvat lukukauden ajan asumaan erossa perheestään. Isompi ja julkista koulua käyvä Padma ikävöi kotiin ja karkailee; 7-vuotias Kunsang on paremmassa yksityiskoulussa ja jaksaa ahkeroida. Perheen vuoden tulot menevät koulumaksuihin, joten Padman karkailu ei saa vanhemmilta ymmärrystä, vaikka äidin elämä onkin yhä työläämpää, kun lapset eivät ole tekemässä osaansa paimentamiseen liittyvistä töistä.

Dokumentti menee juuri sopivan lähelle perhettä ja koskettaa. Uskomattomat, avarat vuoristomaisemat pääsevät oikeuksiinsa nimen omaan valkokankaalla.

Koulutus on käytännössä lasten ainoa tie pois ankarasta ja kuluttavasta paimentolaiselämästä. Elokuvan jälkeen ohjaaja vastasi kysymyksiin ja kertoi, että alueen lapsia on mahdollista sponsoroida kouluun. Hän itse tukee nyttemmin Kunsangin koulunkäyntiä.

Aidolla pashmina-huivilla on hintansa. Monella tavalla.