Paniikki, Ad Astra -teatteri, Jyväskylä la 21.3.2009 klo 19:00. Ohjaus Janne Lahtia.

Mika Myllyahon näytelmä kolmesta miehestä hermoromahduksen partaalla  sai ensi-iltansa Ryhmäteatterin näyttämöllä 2005. Helsingin versio jäi väliin, joten onneksi esityksiä on siitä nyt tarjolla muuallakin (nyt mm. Tampereella ja Jyväskylässä).

Perusinsinööri Leo (Matti Tulla) soittaa keskellä yötä vanhan ystävänsä Maxin (Tuomas Koskela) ovikelloa ja anoo tältä apua: puoliso Mari on käskenyt hänen pysähtyä miettimään asioita ja palaamaan vasta sitten kotiin. Max ottaa kaverin vastentahtoisesti luokseen, muttei haluaisi suostua Leon vaatimaan viikon pikaterapointiin, eihän hän ole alan ammattilainen, vaan graafinen suunnittelija. Maxin veli Joni (Jani Ahonen), narsistinen ja omahyväinen talk show-juontaja pistäytyy paikalla kiireidensä keskellä ja sohlaa joka suuntaan, yrittääpä houkutella Leoa omaan ohjelmaansa avautumaan kaikelle kansalle.

Jokaisella miehistä on oma ongelmansa. Leo on joutunut paniikkiin, koska ei ole tajunnut minkään olevan tavallisessa elämässään vialla; hän yrittää löytää niin ongelmaa kuin sen ratkaisua. Max on paniikissa vetäytynyt itseensä ja pelkää ulkomaailmaa. Hänellä on pakkomielle lukituista ovista, vaikka onkin sulkenut itsensä sisälle. Rakkautta ja sitoumuksia välttelevä Joni torjuu ongelmiensa olemassaolon, mutta joutuu vaikeuksiin työpaikalla. Hän yrittää kuitenkin omalla tavallaan auttaa niin Maxia kuin Leoa. Miehet eivät jätä toisiaan yksin.

Leo astuu kauimmas omasta elämästään ja siitä, että asiat rullaisivat aina totutulla tavalla eteenpäin. Hän kokee konkreettisimman muutoksen; Matti Tulla sopii rooliin hyvin. Tuomas Koskelan Max on paikoin jopa erinomainen, ristiriitainen heikon ja vahvan yhdistelmä. Miehistä Joni käy panikoi hahmolleen sopivasti näyttävimmin, mutta lopun näytösluonteinen kohtaus ei kuitenkaan tunnu johtavan muutokseen? Ahonen tekee vahvan ja itseriittoisen hahmon, mutta haparoi tässä esityksessä välillä. Toivoisin näkeväni Jani Ahosen vielä herkässä ja vakavassa roolissa.

Ei ollenkaan hassumpi teatteri-ilta - hakkaa telkkarin kevyesti. Toivottavasti katsojat jo löytävät tämän näytelmän! Suosittelen eritoten miehille. Mars katsomoon.