Mies joka kieltäytyi käyttämästä hissiä. Helsingin kaupunginteatteri, Lilla Teatern, ke 15.4.2009 klo 19. Kirjoittanut Bengt Ahlfors, esittäjä Lasse Pöysti.

Säntäsin lippuluukulle noin viittä vaille ja onnisti: sain vielä taittopenkille, penkkirivin 5 päähän lipun. Lasse Pöystin näkeminen lavalla livenä ja vieläpä monologinäytelmässä on harvinaista herkkua!

Yksinäinen, Caloniuksenkadulla 7. ylimmässä kerroksessa asuva mies on elänyt talossa koko elämänsä, syntymästään 12.11.1929 saakka. Äidin jälkeen hänelle seuraa pitänyt Kafka -koira kuoli myös pois, joten mitä jäi jäljelle? Enok. Ja vieläkin huikean epätoivoinen, mutta urhea tapa hakea kontaktia edes jostain, vaikka tuntemattoman hautajaisista. Tragikoominen sankari palvoo samana päivänä syntynyttä Grace Kellyä, muistelee naapurin ilkimystä, ajaa tai on ajamatta hissillä ja tunnustaa tuskansa, mutta myös ironian tajunsa.

Fyysisen kunnon ylläpitäminen ilman hissiä on lääkärin määräys, mutta tohtori ei ole voinut kirjoittaa takuuvarmaa reseptiä yksinäisyyden ja alakulon torjumiseen.

Näytelmä palautti hienolla ja surumielisellä tavalla mieleen yksinäisen vanhan miehen, jonka kohtasin äskettäin Imatralla vain muutama päivä sitten. Oli elämys saada nähdä tämä esitys, jonka päätteeksi yleisö palkitsi Pöystin nelinkertaisilla aplodeilla, viimeiset seisten. Kunnia mestarille!