oli Musta jää -leffan miespääosan, tai lähestulkoon sivuosan, hahmo. Martti Suosalo jäi soittamaan toista viulua tässä vahvojen naisten elokuvassa. Outi Mäenpää ja Ria Kataja tekivät kumpikin tuiman tiukat suoritukset rooleissaan petettynä vaimona ja rakastajattarena. Latautuneita tunteita, tuskaa ja rakkauden raastavuutta, pettymyksen kipua; elämää ja kuolemaa.

Petri Kotwica on osannut sekä kirjoittaa että ohjata naistarinan. Harri Räty ei ole pelännyt laajakulmaa kuvatessaan jäätyneen ihmismaailman sävyjä. Se toimi. Kasvot uskalsivat tulla lähelle ja näyttivät paljon, myös sitä mitä ei sanottu.

Tämä elokuva kolahti. Pettäjämies Leo oli tottunut saamaan sekä kotoa että muualta, joten hänellä täytyi mennä hyvin. Leffan promosaitilla ihmettelin silti hetken, että Leon kuvattiin elävän onnellisessa avioliitossa. Siis omasta mielestään. Vaimo Saara joutui kohtaamaan todellisuuden silmästä silmään, teki valinnan tuntea vihollisensa mutta päätyi oppimaan myös itsestään ja rakkaudesta, ystävyydestä. Rakastajatar Tuuli opetti Saaralle niin irrottelua kuin kehon ja mielen kurinalaisuutta, oppi itse luottamuksesta ja sen menettämisestä. Otaniemi opettaa.

Olen edelleen suorastaan hämmentynyt elokuvan loistavista naisnäyttelijöistä. Mahtavaa! Tunnelmat ja kohtaukset tulevat jäämään mieleen mietittäväksi vielä uudelleen. Kiitos.