Kulttuuriuutinen pysäytti: "Gummerus ja Helsingin yliopisto alkavat yhteistuumin kouluttaa ammattikirjailijoita. Kustantamo ja yliopiston kotimaisen kirjallisuuden koulutusohjelma perustavat Gummeruksen kirjailijakoulun, jonka tarkoitus on valmentaa edistyneitä proosan kirjoittajia ammattiin."

Muutamassa blogissa tätä aihetta on jo sivuttu. Parnasson päätoimittaja Jarmo Papinniemi ehti ensimmäisten joukossa nostamaan aiheen blogiinsa täkyksi. Hän vain siteerasi tiedotetta ja kommentoi tasan yhdellä sanalla: "Mielenkiintoista." Keskustelua syntyi heti.

Kuuntelin juuri YLEn Areenalta Kultakuume-ohjelmasta pätkän, jossa Gummeruksen toimituspäällikkö Tero Liukkosta haastateltiin tästä kirjailijakoulusta. Liukkonen kutsui koulutushanketta ihan koulutusohjelmaksi. Yliopiston eli professori Jyrki Nummen osa on siis antaa romaanin kirjoittamisesta teoriatietoa, kun Gummeruksen kaarti ohjaa valikoitujen pientä 8-10 henkilön ryhmää käsikirjoituksen käytännön työstämisessä viikonlopputapaamisissa ja kesällä 2009 pidettävällä viikon mittaisella intensiivijaksolla.

Liukkonen kuitenkin myönsi kysyttäessä, että yliopisto ei kuitenkaan anna näistä opinnoista opintopisteitä. Hän arveli, että yliopisto todennäköisesti voi tulla tässä vastaan jotenkin - siis opintosuorituksista voisi ilmeisesti neuvotella, Helsingin yliopiston kanssa? Vai minkä tahon kanssa? Antaisikohan esimerkiksi Jyväskylän yliopiston kirjoittajakoulutus Gummeruksen viikonloppukursseista opintopisteitä? Ai niin, unohdin jo, että Hesariin haastateltu professori Jyrki Nummi uskoo tämän hankkeen olevan uraauurtava. HS:n verkkosivun mukaan Nummi sanoi, että  "yliopistoa kiinnostaa osallistua pilottihankkeeseen, koska kaunokirjoittamisen opetuksesta ei ole kokemuksia" ja "meiltä puuttuu tämä creative writing yliopistoista". Siis Helsingistä.

Aivan aiheellisesti yksi HS:n kirjoituksen kommentoija heittikin, että miksei Gummerus ryhtynyt yhteistyöhön Jyväskylän yliopiston kanssa. Jyväskylässä olisi luullut olevan kirjoittajakoulutuksen puitteissa paitsi kokemusta tämänlaisesta kirjoittajien ohjauksesta, myös muuten mielenkiintoa hankkeeseen.

On mielenkiintoista, miten hiljaa Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden laitos tästä hankkeesta on. Laitoksen verkkosivuilla "kirjailijakoulusta" ei tietoa ole. Tämä kertoo siitä, että Gummeruksen markkinointi onnistui nostamaan kirjailijakoulutus-termin loistavasti mediaan, vaikka nähtävästi kyse ei ole varsinaisesta laitoksen hankkeesta, vaan paremminkin projektista professori Nummen kanssa? Kotimaisen kirjallisuuden laitos toki hyötynee tästä muuten kuin medianäkyvyyspisteillä. Kustantamolle puolestaan yliopiston mukanaolo legitimoi opetuksen "kouluksi", "koulutusohjelmaksi" tms. toisin kuin pelkkä lehti-ilmoitus siitä, että Gummerus hakee esikoisromaanien käsikirjoituksia ja aikoo järjestää ryhmäopetusta valikoiduille esikoiskirjailijoille.

Koulutuksen järjestäminen wannabe-kirjailijoille on hyvä juttu, sitä en kritisoi. Hanke varmasti auttaa tulevia esikoiskirjailijoita työstämään teoksensa kustannettavaksi asti ja he saavat näin paitsi ihka oikean kustantajan, myös tiiviin ryhmän tukea ponnisteluissaan. Ehkä myös median huomion jo prosessin aikana. Pisteet siis Gummeruksen markkinointiin, tämä juttu meni läpi loistavasti.