Rebecca Gowers, When to Walk. Canongate 2007.

Ramble ei ole ihan tavallinen nuorehko nainen. Hän kärsii lantionseudun kivuliaasta sairaudesta, joka iski pian kotoa poismuuton jälkeen. Käveleminen on Ramblelle vaikeaa, lisäksi hän kuulee toisella korvalla huonosti. Sitten mies lähtee kävelemään, laukoo ennen lähtöään että nainen ei puhu, että tämä on mahdoton, hän on saanut tarpeekseen, hanki omat kaverisi! Ramble tulkitsee miehen kutsuvan häntä autistiseksi vampyyriksi. Riemukasta.

Nouse siitä sitten.

Ramble elää niukkaa elämää freelance-kirjoittajana, tekemällä juttuja matkalehtiin paikoista, joissa ei ole käynyt. Hänen suurimpia intohimojaan on selvitellä aika ajoin, miten sanan alkuperäinen merkitys on muuttunut matkan varrella. Mainioita esimerkkejä riittää. Tästä syystä romaanin kääntäminen suomeksi olisikin aika haastavaa! Sillä miten poimia suomen kielestä vastaavantapaisia sanoja, joiden avulla käydä muutosprosessi läpi niin, että se istuisi brittitarinaan?

Toinen Ramblen mielenkiinnon kohde on hänen eräänlainen sukulaissielunsa Edward Lloyd, joka niin ikään kirjoitti sellaisesta, jota ei ollut kokenut. Lloyd julkaisi 1800-luvulla fiktiivisten tarinoiden sanomalehteä välttyäkseen oikeiden sanomalehtien lisäverolta. Oikeat sanomalehdet neljän pennyn hintaan olivat liian kalliita tavallisille ihmisille, mutta halpislehden keksittyjä juttuja pääsi lukemaan yhdellä pennyllä - ja julkaisija rikastui.

Ramble elää omassa pienessä maailmassaan, jossa hän yksin jäätyään miettii paitsi mitä tehdä, myös pohtii isoäitinsä Stella Ramblen elämää, vilauttaa muita vähäisiä ihmissuhteitaan, tutkii vanhoja valokuvia, hermoilee kaasumittarista ja siitä, että unohti ostaa maitoa kahviinsa lähikaupasta. Jotain outoa viehätystä tarinassa ja sen eriskummallisissakin yksityiskohdissa on, koska päähenkilö on niin omalaatuinen. Ramble ei selittele itseään, koska ei ilmeisesti osaa.

Kirja jäi useaksi viikoksi kesken, mutta luin sen sitten yhdessä myöhäisillassa ja seuraavalla aamiaisella loppuun. Oli pakko saada tietää, miten Ramblelle käy, ennen kuin pystyin käymään muihin puuhiin.

Milloin lähteä kävelemään ja miksi? Joskus vain on aika. Jos siihen pystyy.