Jane Fallon, Getting Rid of Matthew, Penguin 2007, London.

Helen on jo itsekin tuskastunut siihen, että hän on vuosikausia elänyt toisena naisena. Suhde Matthew'n kanssa on ihmeen kaupalla pysynyt työpaikalla salassa. Matthew on muka ollut jättämässä vaimonsa, mutta mitään ei ole tapahtunut. Samaan aikaan Helenin urakehitys PR-ammattilaisena on pysähtynyt assistentiksi ja maaginen neljänkympin ikä uhkaa. Tätäkö elämä olikin?

Lopulta Helen on valmis täyteen irtiottoon Matthew'sta, mutta juuri silloin tämä oikeasti jättää vaimonsa ja muuttaa muitta mutkitta Helenin pieneen asuntoon. Helppo juttu, onhan hän lähtenyt avioliitostaan ennenkin. Helen tajuaa, ettei todellakaan halua miestä enää, mutta hän ei kykene heittämään miestä pihalle. Sen sijaan Helen päättää tutustua Matthew'n vaimoon Sophieen ja keksiä juonen, jonka avulla saisi miehen pysyvästi pois elämästään tyylikkäästi. Valheiden verkko pahenee, kun Helen ystävystyy Sophien kanssa ja tutustuu Matthew'n lapsiin.

Kuvio on tuttu. Keski-ikäinen mies haluaa pitää itsensä nuorena ja hankkii nuoremman rakastajattaren. Vaimo ja perhe eivät tiedä pettämisestä mitään, joten heille on sitäkin kovempaa, kun totuus puolisosta ja isästä paljastuu. Rakastajatar ei ole osannut irroittautua miehestä ja on jättänyt oman elämänsä toiselle sijalle, kun on kiitollisena edes tästä osa-aikamiehestä järjestellyt elämänsä miehen aikataulujen mukaan, luopunut lapsi- ja perhehaaveistaan tai ainakin lykännyt niitä hamaan tulevaisuuteen.

Fallonin tarina poikkeaa tavallisesta kaavasta siinä, että rakastajatar paitsi tulee järkiinsä, myös tekee irtioton itselleen turhankin vaikeaksi. Motiivi tutustua miehen puolisoon on erikoinen, eikä Helenillä pitäisi olla tarvetta olla olla erityisen kiltti Matthew'lle. Solidaarisuus Sophieta kohtaan lienee yksi motiivi valheille, mutta outo yhtä kaikki. Eikö kukaan halua Matthew'n joutuvan aidosti kärsimään törkeydestään?

Nappasin kirjan kyytiin siksi, että se oli Channel 4-kanavan Richard & Judy -ohjelman Book clubin "summer read"-listalla. Richard & Judy toimii suosittelijana eli myynninedistäjänä Britanniassa yhtä hyvin kuin Oprah USA:ssa.

Tämä oli sujuva kesälomakirja, enkä sinänsä odottanut kirjan loppumista, vaan Matthew'sta eroon pääsemistä - minäkin. Mikä kaksinaamainen tyyppi. Maailman Helenit, ottakaa elämä omiin käsiinne.