Kuopion Yhteiskoulun Musiikkilukio treenasi kevättalven piristykseksi musikaalin Pekka Töpöhännästä, esityspaikkana Kuopion Nuorisokeskus torstaina 28.2.2008 klo 18:00. Ohjaus: Kaisa Björkbacka, koreografia Reetta Hyvärinen, musiikki Pentti Rasinkangas ja dramatisointi Kurt Nuotio.

Kissojen puolentoista tunnin tarun kohdeyleisö olivat luonnollisesti lapset. Joku pieni katsoja huoltajineen poistui esityksestä kesken. Jännittikö esitys liikaa vai tuntuiko savukoneen savu eturivillä silmissä? Kymmenet esiintyjät pitivät kyllä huolen siitä, ettei tarinaan kyllästynyt. Esitys alkoi värikkäällä ja vauhdikkaalla kissatanssilla, jonka jälkeen Pekka Töpöhäntä ja muut kissanäyttelijätähdet valtasivat lavan.

Pekka ärsytti Monnia olemalla reipas töpöhäntä, joka ei kissapiirien uutena tulokkaana osannut esittää hänelle tyrkytettyä kiusatun ja syrjäänvetäytyjän roolia. Kun Monni huomasi Pekan tulevan liian hyvin juttuun ikkunaprinsessamaisesti viehkoilleen Arkadian Ullan kanssa, pyrki Monni nolaamaan Pekan sekä Ullan että muiden kissojen edessä iltamissa. Kissanhäntätanssissa Monni veikin voiton, mutta tietokilpailu päättyi Monnin kieroilun noloon paljastumiseen. Seuraavaksi Monni onnistui viekoittelemaan Pekan Helsinkiin tekaistun kirjeen avulla, mutta sielläkin Pekka yllätti ystävystymällä paikallisten kissojen kanssa - ja lopulta sieltä löytyi myös se suuri rakkaus, Maija Maitoparta. Viimein Monni onnistui yön turvin Pillin ja Pullan avulla heivaamaan Pekka Töpöhännän säkissä Katajanokalta laivaan, mutta Pekka yllätti häntä kaipaamaan jääneet iloisesti, palasi maailmanmatkoiltaan takaisin Maijansa luo ja matkasi lopulta takaisin kotikulmilleen.

Paavo Kääriäinen Pekka Töpöhäntänä suoriutui mallikkaasti osastaan, lauluja myöten. Monnin kovisroolin veti ehkä yllättävästikin tyttö, mutta vaalea ja pitkähiuksinen Viivi Juka istui rooliin mainiosti. Mainiot Pilli (Saaramaria Turunen) ja Pulla (Katariina Pesonen) naurattivat eniten yleisöä loistavilla repliikeillään, kuten teki myös sivuosassa hupaisasti venkoillut savolaiskolli, Metsäkulman Murre (Ossi Putkonen). Maija Maitoparran esittäjä, Oona Väisänen, puolestaan arkaili eläytyä rooliinsa ja arasteli myös lauluosuuksissa, kuten iltamien tähtikissalaulajattarena. Lisää rohkeutta heittäytyä, kiitos! Tanssikohtaukset olivat taidokkaita, kiitos tanssijoille.

Kokonaisuutena Pekka Töpöhäntä oli hauska ja sujuva. Jyrsijät-yhtyeen musiikki svengasi, mutta tähän lapsille suunnattuun näytelmään olisi akustinen musiikki kenties sopinut tunnelmaltaan vielä paremmin.