Tanssiesitys Migreeni, Kuopion Musiikkikeskuksen Kamarimusiikkisali, lauantai 17.5.2008 klo 13:30. Koreografia: Pauliina Pesonen. Tanssija: Laura Poikolainen. Muusikot: Pekka Matilainen, Olga Väätäinen, Matilda Palomäki. Videokuvan kuvaus ja editointi: Oskari Räsänen. Musiikki: Infected Mushrooms, Small Moves (remix Pauliina Pesonen), Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel. Kesto n. 20 minuuttia.

Kuopion Musiikkikeskuksen Kamarimusiikkisalin keskelle oli teipattu valkoinen tanssimatto, jota ympäröivät kehään asetetut tuolit. Katsojia pyydettiin riisumaan kenkänsä ennen astumista valkoiselle matolle; ei hiekkaa kenenkään kengistä tanssijan varpaiden alle.

Laura Poikolainen valkoisessa asussaan ja mustissa polvisuojissaan toi tanssimaton laidalle valkoisen muovilaatikon ja tyynyn, jonka suojana oli PP-nimikoitu tyynyliina. Laura teippasi laatikon paikalleen. Didgeridoon möyreät äänet aloittivat Migreenin, ensin vaimean varovasti, sitten kovemmin, kunnes kohtaus puhkesi ja musiikki rämäköityi, kun tanssijan liikkeet kohosivat laatikon ääreltä liikkuvaksi, kehoon iskeytyväksi kivuksi. Kipu painoi alas, tanssija kohosi ylös, putosi taas polvilleen, mutta liike jatkui kivun kourissa kuin hammasta purren.

Kun tanssija laskeutui maahan ja unijaksoon, jäi vain hänen ylös suoraksi kohotettu kätensä valvomaan. Ylhäältä heijastettiin neliskanttinen videokuva alas tanssilattiaan, myös tanssijan pitkällään olevan vartalon ylle, flyygelin ja viulun sävelet siivittivät unta. Rytmikkäästi ja terävästi leikatussa videokuvassa kivut uudelleen eläneen tanssijan unen liikekieli kertoi, että migreeni ei hellittänyt edes levon tullen, koska unikaan ei antanut armoa. Tanssijan käsi pysyi kohotettuna loppuun saakka, hänen sormensa liikkuivat vain aavistuksen. Avunpyyntö? Voimaa unesta? Äärimmäinen keskittyminen ja kivun voittaminen sen avulla?

Migreenin kiivas kipu eli liikkeen, äänen ja kuvan keinoin. Videona esitykseen liitetty tanssiosuus oli loistava lisäys elävään esitykseen. Nyt tiedän paremmin, miltä sinusta viime vuonna tuntui, Pauliina.