Toden näköistä -näytelmä, Nuorten Teatteriryhmä Parsa, Kuopion Nuorisokeskus 44, la 17.5. klo 18. Ohjaus: Katariina Pesonen. Käsikirjoitus: Janne Puustinen. Rooleissa Verna Paakkinen (Milla), Anna Kärhä (Moona), Pekka Pirinen (Esa), Viivi Juka (Anita), Ronja Leino (Daniela), Anna Savolainen (Martta), Miika Savolainen (Vilpuri Tenhunen), Elina Kervinen (Taina), Janne Puustinen (Petri). Kesto noin 1h 20 min.

Näytelmä kertoo perheestä, jonka näennäisesti hienojen kulissien takana on salaisuuksia. Päähenkilö Milla, yläastetta vielä käyvä perheen tytär joutuu tahtomattaan salaisuuksien haltijaksi. Perheen äidillä Anitalla on suhde esimiehensä Vilpurin kanssa, minkä Milla saa vahingossa selville. Äiti ottaa tytön uskotukseen ymmärtämättä, että Millalle salaisuus on raskas taakka. Perheen isä Esa on ollut tähän saakka menestyvä yrittäjä, joka hankki perheelle juuri suuren kodin hyvältä alueelta, mutta yritys on konkurssin edessä ja rahapula uhkaa. Isä haluaa Millan vaikenevan tästä, että kulissit pysyisivät pystyssä viimeiseen asti. Millan äidinäiti, prätkämummo Martta puolestaan on salannut kaikilta sairastamansa syövän, koska haluaa välttää sääliä. Myös Millan vanhempi, lakkiaisiin valmistautuva sisar Moona, jota ylpeästi esitellään naapurin Tainalle ja Petrille varmana lääkiksen opiskelijana, yllättää. Moona on muiden tietämättä harrastanut teatteria ja aikookin näyttelijäksi. Perheen au pair, venezuelalainen Daniela turvautuu Millaan rahapulassaan, vedoten äitinsä sairauteen ja saa Millan ottamaan luvatta suuren summan rahaa isältään, niin että muut joutuvat epäilyksenalaisiksi.

Milla on ristiriitaisessa tilanteessa. Hän on pettänyt isänsä luottamuksen varastamalla tältä rahaa Danielaa varten eikä haluaisi pettää kenenkään luottamusta, mutta ei myöskään kestä sitä, että kaikki haluavat valehdella näyttääkseen muulta kuin mitä todella ovat. Millan habitus vaihtuu goottilookiin ja hän pakenee ahdistusta kotoaan, mutta odottaa samalla, että joku muistaisi hänetkin, eikä keskittyisi vain itseensä. Lopulta Milla päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä ja kokoaa kaikki yhteen kohtaamaan niin omat kuin toisten salaisuudet.

Teatteriryhmä Parsa heittäytyi mielenkiintoisen aiheen kimppuun. Toista tuntia vierähti näytelmän parissa nopeasti ja tarina kulki hyvin eteenpäin. Millaa onnistuneesti näytellyt Verna Paakkinen sekä avasi että lopetti näytelmän kommentoimalla elämää, jossa kaikki eivät ole sitä miltä näyttävät. Esittelyjakso kävi läpi koko runsaslukuisen henkilögallerian, jonka jälkeen salaisuudet paljastuivat yksitellen. Mieleenpainuvimmassa kohtauksessa Milla oli salaisuuksien verkon keskiössä; hän seisoi näyttämön edustalla, takanaan paljastuksia tehneet henkilöt yksitellen tai pareittain ja kunkin salaisuus alkoi toistua nauhalta valokeilan osuessa salaisuuden haltijaan.

Millan masinoima salaisuuksien paljastuminen/paljastaminen muodostui haastavaksi joukkokohtaukseksi, mikä teki siitä osittain hajanaisen, koska osalla henkilöistä ei sinänsä ollut kohtauksessa riittävän merkittävää roolia. Kohtaus olisi tiivistynyt tehokkaammaksi, jos paikalla olisi ollut vain Millan perhe ilman ulkopuolisia.

Kaiken kaikkiaan esitys toimi ja herätti kysymyksen siitä, mitä kaikkea perheissä jätetäänkään kertomatta, vaikka apu tai tuki olisi vaikeassakin tilanteessa lähellä.

Yksinkertainen lavastus toimi erinomaisesti. Näyttelijöistä osuvinta työtä tekivät pääosan esittäjän lisäksi perheen äitiä Anitaa esittänyt Viivi Juka, Esa-isän roolin vetänyt Pekka Pirinen, au pair Danielana esiintynyt Ronja Leino ja naapurin mies Petrinä Janne Puustinen, joka paikkasi esityksessä Paavo Kääriäistä.

Näytelmä oli Teatteriryhmä Parsan toinen, mitähän tulee seuraavaksi. Lisää draamaa nyt Parsan kanssa debytoineen siilinjärveläisen Janne Puustisen kynästä?